De 3 meest gemaakte fouten om je eigen darmen te fixen

Maak jij deze fouten ook?

De 3 meest gemaakte fouten als je zelf je darmen gaat fixen 

Jep, je kan goede fouten maken als je aan de slag gaat als je eigen DIY orthomoleculair therapeut om je darmen te fixen!
Ik hoor ze dagelijks in de praktijk voorbij komen. “Janneke, ik heb dit geslikt, dit gebruikt, dit gedaan en dat advies op die wesbite opgevolgd etc, maar niks lijkt te helpen en mijn klachten werden uiteindelijk steeds erger, ja, in het begin hielp het maar daarna niet meer.”

Als ik dan hoor wat ze hebben gedaan, dan denk ik alleen maar: I KNOW. Waarbij ik dan zeg “Dan heb je zeker: het fodmap dieet gedaan? En heb je probiotica geslikt?”

‘😱 Hoe weet jij dat Janneke’.

Ten eerste is het natuurlijk mijn vak 😂 Ik ben immers een orthomoleculair therapeut en ten tweede: ik hoor dit verhaal met deze klachten dagelijks.

Van de week sprak ik iemand die zei “Ik ga het toch nog eerst zelf proberen en alle onderzoeken van de MLD* arts afwachten” (*Maag, Lever, Darm).

Begrijp ik natuurlijk helemaal, maar ik weet dat ze mij over een jaar belt en zegt ‘dit werkt niet ik ga het toch bij jou proberen, want ik heb nu alles al geprobeerd’.

I KNOW. Ik ben wel blij hoor dat MDL artsen niks weten van mijn vak. Anders had ik geen praktijk meer 🙈😊😂. En het zou heel erg fijn zijn als we complementair met elkaar zouden kunnen samenwerken. Wie weet wat de toekomst ons daarin nog brengt.

Vaak is er geen fysieke afwijking te vinden en dan komt mijn kennis om de hoek kijken, want mijn regel van Hipocratus is: ‘Let food be thy medicine and medicine thy food’.

Waar het vaak om draait als je zelf aan de slag gaat met je gezondheid is dit principe:

‘Hij heeft de klok horen luiden, maar hij weet niet waar de klepel hangt’.
(en dan heb ik het natuurlijk niet over beter en gezonder gaan koken en aan elke maaltijd groente toevoegt en alle suikers laat staan, maar over het zelf gaan dokteren met pillen zoals: pro- en probiotica, orgaanvlees pillen, zink, b12 etc.)

Dus je hoort iets wat goed is, maar hebt eigenlijk geen idee wat je aan het doen bent.

Heb jij dit ook wel eens gedaan? Je hoeft je niet te schamen: ook ik heb het gedaan.

De 3 meest gemaakte fouten ‘zonder klepel’ om je darmen zelf te fixen.

Foutje nummer 1. 

Starten met probiotica als je last hebt van je darmen.

Je hebt het vast wel eens ergens gelezen dat dit heel erg goed is voor je darmen en je gezondheid. KLOPT helemaal.

Als jouw darmen niet (helemaal) goed functioneren en je hebt al klachten zoals een opgeblazen gevoel. Dan kan dit product je heel eventjes helpen, daarna komen de klachten weer terug. Je blijft het slikken want tja, in het begin ging het toch zo goed.

Waar komt dit door? Onze darmen herstellen zich in 4 fases.

  • Fase 1: rust in de spijsvertering dmv voeding en je lichaam ontdoen van toxines
  • Fase 2: pathogenen die in het lichaam niet horen te huizen afdoden en naar de uitgang sturen
  • Fase 3: Je darmwand sterk maken, zodat er geen pathogenen meer binnen kunnen komen
  • Fase 4: Je darm bewoners herstellen, dmv van probiotica.
Probiotica kun je als volgt zien. Je koopt een mooi huis, maar als je goed gaat kijken blijkt het een krot te zijn, het moet weer helemaal opgebouwd worden vanaf het fundament. Als je dat ziet, dan begin je niet met stucen en verven. Iedereen vind dat een goede logica. Nou probiotica is ook de stuc en verf voor je darmen. Dus die gebruik je pas als laatste. LEES HIER HOE JE JE DARMEN HERSTELT IN DE 4 FASES https://www.gezondbegin.nu/in-4-fases-herstellen-we-darmen/

Foutje nummer 2.

Van alles door elkaar heen proberen.

Dit is als met 20 verschillende klepels op 60 verschillende klokken tegelijk probeert te slaan.

Van het ene dieet naar het andere gaan, allerlei verschillende suppletie door elkaar slikken. Dit noem ik echt de doe het zelvers, zonder ook maar echt goed naar de handleiding te kijken (nou moet ik wel zeggen dat, ook al lees je de handleiding goed van een IKEA kast, je nog 5 uur bezig kan zijn met puzzelen, het lijkt wel een ontmoedigingsbeleid 😉).

Afijn: elk persoon is anders, elk lichaam is anders, elke darmklacht is anders. Dit geeft voor mij al zo veel uitdagingen en kan ik geen standaard protocol op schrijven voor al mijn klanten. Ik moet altijd bij schaven.

Ik denk dat ik hiervoor niet meer uitleg hoef te geven waarin het fout gaat. Je dient zorgvuldig te kijken wat is er mis en daar een plan voor op te stellen.

Foutje nummer 3.

Eliminatiedieet

Werkt fantastisch in het begin, want inderdaad je haalt veel voeding weg die je darmen irriteren en dit is super. Je geeft hierdoor je spijsvertering en dus je darmen rust. Daarna zou je je darmen moeten gaan herstellen, via een ontlastingsonderzoek gegevens krijgen wat er mis is in de darmen: zitten er pathogenen (zoals gisten, schimmels, helicobater en parasieten), hoe is het met je darmflora gesteld, is je afweer nog intact, is er een voedselallergie, histamine probleem of misschien wel een leaky gut (lekkende darm).

Hier komt de orthomoleculaire therapie om de hoek kijken: voordat je weer voeding gaat toevoegen aan je dieet fix je eerst deze boven genoemde problemen in je darmen.

Dit is dus op een andere manier naar het probleem kijken. Ik kijk naar de klacht in het lichaam en wat daarvoor nodig is ipv naar een dieet die voor iedereen van toepassing is. Elk lichaam is anders en elke behandeling, dieet is anders.

TIP: onderzoek met hulp wat jij nodig hebt en ga niet zelf dokteren. Als jouw arm breekt ga je naar een dokter, doe dit ook als jouw darmen niet goed functioneren en schakel een therapeut in.

Wil je gezond beginnen? 

Eet dan heerlijk bij elke maaltijd je groentes en voeg bij elke maaltijd goede en gezonde eiwitten toe.

Wil je wel goed geïnformeerd zelf aan de slag?

Volg mijn online training, waarin ik je vertel hoe jouw darmen werken en hoe je het wel zelf kan leren fixen.
Beste opties is de Online Sh*tShow Academie om zelf je darmen te fixen.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze graag en natuurlijk kan je altijd een gratis mini consult aanvragen bij de enige echte Orthomoleculaire darm therapeut van Den Haag 😊

Liefs en groetjes,

Janneke