Wie ben jij van binnen?

Darmcellen, darmflora en organellen wat doen ze voor jou?

Jij bent 30 tot 37,2 biljoen bij elkaar geplakte cellen. Ongelofelijk veel hé? Als je erover nadenkt hoe veel dat is en dat al deze cellen bij elkaar jou vormen. Hoe magisch is het leven en jouw lichaam dan wel niet! Eigenlijk wist jij dit natuurlijk al, want ieder van ons is ooit begonnen als 1 cel.

Cellen zijn eigenlijk onze bouwenstenen, zoals bakstenen de bouwstenen zijn van je huis. Nu bestaat je huis van binnen niet uit bakstenen, maar in jouw lichaam wel. Alles bestaat uit deze bouwsteen cellen.

Als we de cel van dichtbij bekijken dan is het niet een heeeeel klein rondje met een kleeflaag om zo aan de andere cel te blijven plakken. Eén cel is al een wereld op zich (de cel is gedefinieerd als de kleinste stofwisselingseenheid van het organisme).

Er zijn verschillende type cellen die elk hun eigen functie hebben. Zo heb je zenuwcellen: die er voor zorgen dat prikkels worden doorgegeven naar je hersenen en spieren (bv zodat je kan bewegen wanneer jij dat wilt).

Darmcellen hebben als functie om je voedingstoffen op te nemen. Ondanks dat cellen een verschillende functie hebben, hebben ze allemaal een gemeenschappelijke basis in hoe ze functioneren.

De cel bestaat aan de buitenkant van een celmembraan die uit twee fosfolipide lagen bestaat (twee vet lagen) met daartussenin een laagje cholesterol. Hij sluit de cel af van wat er buiten hem afspeelt en hij laat stoffen binnen die naar binnen mogen komen en stoot stoffen af die absoluut niet naar binnen mogen komen.

In de cel heb je cytoplasma, het cel vocht, en daarin leven verschillende organellen. Het cytoplasma bestaat uit water met daarin opgeloste eiwitten, koolhydraten, vetten en zouten. Organellen moet je een beetje zien als de organen in het menselijke lichaam. Maar dan heeeeeel veel kleiner. Deze cel organen, de organellen dus, zijn van groot belang van je cel en voor jou. Zij hebben allemaal een eigen functie die ervoor zorgt dat alles in jouw lichaam goed verloopt.

In jouw cel vinden er allerlei stofwisselingsactiviteiten plaats. Je moet dit zien als een soort ruilbeurs met goede stoffen, zoals vitamines en mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Je cellen wisselen continue stoffen met elkaar uit en in je cellen wisselen de organellen ook continue stoffen met elkaar uit.

De cel bestaat uit 12 onderdelen:

 1. Lysosoom: is een soort blaasje dat ook omsloten is door membraan. Hij kan stoffen opnemen en deze vervolgens ook afbreken. Een soort spijsvertering, maar dan in het klein. Door deze verteringen kunnen er belangrijke voedingstoffen vrij komen. Daarnaast maakt hij onbruikbare/schadelijke stoffen (lichaamsvreemde stoffen) onschadelijk of hij slaat ze zelf op, die je vervolgens kan uit poepen, plassen zweten.
 2. Mitochondrium: jouw energie fabriek (hij maakt dus je energie aan)
 3. Nucleus: is de kern van elke cel
 4. Nucleus plasma = het leef water van je kern (zie het maar als het vochtwater in de placenta bij een zwangerschap)
 5. Nucleolus: hij is de burgemeester van je cel, hij bepaalt alles wat er in de cel gebeurt
 6. Ribosomen: hij is je eiwitfabriek en maakt eiwitten die je lichaam nodig heeft
 7. Endoplasmatisch reticulum: dit is je vervoersnetwerk in je cel, zoals de vrachtwagens van de opslag warenhuizen naar de supermarkten.
 8. Centrosoom: deze organel speelt een rol bij je celdeling
 9. Golgi-complex: deze organel doet best wel veel, hij maakt eiwitten af die nog afgemaakt moeten worden en hij verwerkt andere vetten en eiwitten af.
 10. Cytoplasma
 11. Kernporie: zij vormen de opening in de kernmembraam van de celkern
 12. Celmembraan

Bijna geen enkele cel in het lichaam gaat het leven lang mee. Je verliest hen doordat ze beschadigd raken of dood gaan. Ter compensatie van de verloren cellen en voor lichaamsgroei zijn nieuwe cellen nodig. Cellen zijn in staat zichzelf te delen. Dit proces noemen we de celcyclus.
Het is afhankelijk van het type cel of en hoe vaak er nieuwe cellen worden gevormd. De cellen in de binnenkant van je darmen gaan bijvoorbeeld gemiddeld maar zo’n vijf dagen mee, terwijl je zenuwcellen je hele leven hetzelfde blijven.

Nu denk je misschien: “Jeetje wat mega interessant, maar waarom vertel jij mij dit nu allemaal Janneke’.

Gewoon om je weer bewust te maken van waar je allemaal uit bestaat en hoe je lichaam werkt. Want de membraam van je cel is ontzettend belangrijk: dat deze goed blijft functioneren om alle goede stoffen die jij nodig hebt goed te kunnen opnemen en alle gifstoffen die jouw cellen en dus jou ziek kunnen maken weer goed kan verwijderen. (In mijn volgende mail zal ik je vertellen wat dit kan veroorzaken.)

Wat voor nu van belang is dat je goed en gezond eet. Eet je groentes, eet goede en gezonde vetten en eet goede en gezonde eiwitten (eet het liefst geen rund of varkensvlees).

Onder eiwitten verstaan we: eieren, peulvruchten, granen, noten, pitten en zaden, dierlijke eiwitten (en laat alles wat van een koe komt maar staan, dat kunnen onze cellen en darmen toch moeilijk verteren. Wat dan wel? Bv geit of schapen, zuivel en vlees.)

Lieve Cel groetjes,

Janneke

https://biologielessen.nl/index.php/dna-3/578-celorganellen