Burn-out en voeding; wat heeft dát nou weer met elkaar te maken?! 3 tips m.b.t. voeding die je kan inzetten specifiek bij het voorkomen en herstel van een burn-out

Hebben burn-out en voeding iets met elkaar?

Ja en nee. Je doet werk wat je helemaal niet leuk vind en wat te veel van je vraagt waardoor je in een burn-out raakt. Óf je doet juist super leuk werk waar je heel blij van wordt, misschien is het zelfs je passie. Alleen je neemt te veel hooi op je vork en merkt dat je tegen een burn-out aan zit.

Laten we van het positieve uit gaan, je valt in de laatste categorie. Je vind je werk leuk maar je hebt wel te veel stress.

Kan voeding je dan daarbij helpen? Ja zeker!

Een burn-out krijg je uiteraard niet door verkeerde voeding, het heeft (bijna) altijd te maken met externe factoren en je mentale gesteldheid. Echter als je in zo’n stressvolle periode niet goed voor je lichaam zorgt en je hierbij je spijsverteringssysteem overbelast dan heeft voeding wel degelijk een invloed. (Lees nog eens mijn blog na over het actieve en ontspannen systeem na, als je nu even niet meer weet waar ik het over heb).

   Een burn-out is echt geen pretje, dus zorg ervoor dat je het niet zo ver laat komen!

Een burn-out is vooral een mentale aandoening. Maar aangezien je brein ook onderdeel van je lichaam is en daarom ook draait op voedingsstoffen  leg ik je de rol van voeding, beweging en rust uit voor het behandelen van een burn-out.

Ten eerste zal ik even een open deur intrappen:

EET GEZOND!!! Oftewel, eet je groentes en laat alle suikers en koemelk staan!!!

(Echt waar, vergeet dat (koe)zuivel goed voor je zou zijn.)

Simpel toch zou je denken, dat dacht ik ook, alleen zie ik in de praktijk dat dit lastiger is dan gezegd.

Stress vreet namelijk letterlijk aan je vitamines en mineralen. Dus je vitamine- en mineralenopslag is zo leeg.

Zorg daarom naast het gezond eten dat je ook rust (minder stress) creëert. Ga wandelen, verdeel je werk beter, vraag hulp(!) en pak je favoriete hobby weer op. Zorg dat je dingen doet waar je ontspannen van raakt. Want alleen in ontspannen staat is je lichaam in staat zichzelf te helen (nogmaals: lees de blog over het actieve en ontspannen systeem na)

Het is een enorme wisselwerking, dus als je gezond eet krijgt je lichaam (en brein) de voedingsstoffen die het nodig heeft, en dit helpt om steviger in je schoenen te staan. Dit maakt het dan weer makkelijker de juiste maatregelen voor jezelf te nemen.

Typische ‘brainfood’ voedingsstoffen zijn:

– Magnesium

– Omega 3

– Vitamine B12

3 tips m.b.t. voeding die je kan inzetten specifiek bij het voorkomen en herstel van een burn-out

1. Vitamine C & B (antioxidanten)

Vitamine C en de B vitamines spelen een belangrijke rol in je energiehuishouding. Door de extra energie kun je eenvoudiger je leven weer oppakken en genieten van me-time.

 Eet je vitamines en neem daarnaast een multi-vitamine en extra vitamine C.

Deze supplementen kan je uiteraard bij mij kopen en zit je momenteel met een burn-out en wil je specifiekere behandeling, maak dan een afspraak met mij. 

2. VEZELS

Vezels helpen je spijsvertering goed te houden en zorgen ervoor dat je goed naar de wc kan. Dit scheelt veel energie, waardoor jij weer meer energie terug krijgt van je lichaam. Grappig hé! Het bevordert dat bepaalde ongezonde vetten je lichaam verlaten met de stoelgang doordat ze zich hechten aan de onverteerbare vezels.

Daarnaast zorg je door vezels te eten ervoor dat je niet te veel calorieën binnen krijgt, waardoor je niet ook nog eens veel aankomt.

    Neem je vezels uit groenten en fruit!

3. EET OF NEEM OMEGA 3

Omega 3 vetten zijn zo gezond voor je om heel veel redenen. Het is o.a. goed voor  je gewrichten, je hersenen, je vaten en je hormonen.

Omega 3 kan je daarom heel goed helpen bij je burn-out. Zowel voor je mentale gezondheid als voor je lichaam.

Omega 3 zit o.a. in vis, lijnzaad, chia zaad, hennepzaad en walnoten. Eet genoeg van deze voedingsmiddelen. Bijv. een handje walnoten, of een eetlepel zaden door je gerechten. of minimaal 2 x in de week vette vis. Ook kan je een omega 3 capsule nemen. Dit kan in de vorm van visolie zijn of de vegetarische variant algenolie.

Liefs en gezonde groet,

Janneke de Boer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!