8 tips ter preventie voor gezonde darmen

In mijn vorige bericht schreef ik je over bewustwording en wat een ziekte kan betekenen.

Zoals dat oude indianen zeiden: “Ziekte bestaat niet, de ziekte verschijnt alleen om aan jouw geest en lichaam door te geven dat je uit balans bent. Dat je dingen in het leven doet of met je lichaam doet, die niet of niet meer bij je passen. Accepteer wat je lichaam en je geest je willen vertellen, luister ernaar en volg het pad. Kom weer in balans en je ziekte verdwijnt.”

Deze wijsheid aannemen, kan al heel veel doen voor je gezondheid. Wat precies is er uit balans en wat kan ik nu doen om die balans te herstellen.

Als we naar al onze gezonde en vitale voorouderen kijken op deze mooie planeet: wat kunnen wij van ze leren?
Deze 8 tips zijn de pijlers van deze 80 plussers en de traditionele culturen heden te dage:

Daar gaan we : ben je er klaar voor?

  1. Hoe kan het ook anders? Natuurlijk BEWEGEN! Je lichaam in zijn natuurlijke vorm laten bewegen. Dus wandelen in het bos, op het strand, werken in de tuin, fietsen. Natuurlijk bewegen, lekker naar buiten en even je lichaam in gang zetten.
  2. DOEL! Elke dag een doel hebben, elke dag weer opnieuw, leidt tot zeven extra (vitale) levensjaren. Is uit onderzoek gebleken. Het kan zo simpel zijn als; elke dag iets zien en waarderen in het leven wat niet zo van zelfsprekerd is (heb ik van mijn opa geleerd!).
    Bijvoorbeeld een eekhoorntje zien zitten in de boom, een vogel horen die voor je zingt, je moeder die zegt dat ze van je houdt. Het kan zo veel zijn wat je kan waarderen in het leven. Maar ik maak ook hele simpele doelen; vuilnis naar buiten, bed elke week verschonen, natuurlijk zijn er ook werk doelen. Elk doel is een doel, hoe klein of groot ze ook zijn.
  3. TERUGSCHAKELEN; stress oei dat is een moeilijke en gevaarlijke. Stress leidt tot chronische ontstekingen die in verband worden gebracht met elke belangrijke leeftijdsgebonden- en welvaartsziekte. De langst levende mensen ter wereld hebben de gewoonte stress van zich af te schudden. Makkelijker gezegd dan gedaan zou je denken. Zij doen dat vaak in vorm van meditatie, bidden, siësta (even lekker slapen), yoga of happy hour (= genieten in de zon in het golden hour). Maar ook door letterlijk je lijf te schudden: sta even stil en schud je armen, benen, hoofd en torso! Rustig beginnen, laat je lichaam het werk doen.
  4. 80% REGELING; Eet tot je maag 80% vol zit. Daarbij is de avondmaaltijd de kleinste maaltijd van de hele dag en in de ochtend de grootste wanneer je verteringsenergie het hoogste is.
  5. Leg je focus op PLANTAARDIG: Laten we gewoon eerlijk zijn: plantaardig is voor mens, dier en het milieu gewoon het beste. Peulvruchten, groenten en fruit vormen de hoeksteen van de meeste diëten van 100 jarigen. Vlees, zeker varkensvlees, staat veel minder op het menu. Als we kijken naar de onderzoeken van de 80 plussers en de traditionele culturen heden ten dage eten zij gemiddeld maar 5 keer per maand een stukje vlees.
  6. WIJN: Natuurlijk blijft het nog wel een beetje gezellig. Ook ik ben echt een Bourgondiër en hou van gezelligheid en lekker eten. Het gaat om de maten hé, dat wel. Zelf ben ik echt een gezelligheidsdrinker en heb ik thuis eigenlijk nooit wat in huis (behalve mijn whisky en gin, jep als ik iets drink moet het wel goed en lekker zijn ;-). Dit is absoluut geen pleidooi voor alcohol en dat je dit ook moet gaan drinken. Want als je darmen niet goed functioneren dan moet je het echt even laten staan, totdat we het weer hebben gefixt. Het gaat hier echt over mensen die relatief gezond zijn en goed werkende methylnatie en detoxificatie hebben (die goed de alcohol in hun lichaam kunnen verwerken). Naar het schijnt overleven matige drinkers, niet-drinkers. Als jij geen alcohol nuttigt, moet je niet aangespoord worden om dit wel te doen. Het gaat erom dat je gezelschap opzoekt en even ontspant.
  7. GEZELLIGHEID EN EEN SOCIAAL NETWERK; Zoek gelijkgestemden om je heen, die jouw gezonde keuzes onderstenen en niet tegenwerken. Mensen die juist jouw gezonde keuzes aanmoedigen. Wanneer je je begeeft onder gelijkgestemden dan geeft dit jou een gunstige uitwerking op je gezondheid. Denk er maar over na: als jij elke avond groente met naakte haver wil maken en je partner elke avond zeurt om pizza…. Dan gaat natuurlijk niet helemaal werken 😉
  8. GEZIN, JE FAMILIE EN JE VRIENDEN; Je geliefde eerst. Het is zo gek als je erover nadenkt, eeuwenlang hebben we in een soort familie commune geleefd, iedereen beschermde en zorgde voor elkaar. Opa en oma hielpen mee bij de opvoeding en er werd voor hen gezorgd. Onderzoek laat zien dat als je je ouders in huis haalt de ziekte- en sterftecijfers dalen.

Wanneer kinderen zien en voorgeleefd krijgen dat zorgen voor elkaar belangrijk is en bij het leven hoort, zullen zij later dit makkelijker doen en deze taak op zich nemen om voor hun ouders en anderen te zorgen.

Dat is een hele lijst met best wel grappige en gekke weetjes en feitjes over hoe je je gezondheid goed kan houden. Niet alles is mogelijk of ga je doen.

Kies er 1 of 2 uit die het beste bij je passen: en pas die toe! Na een maand voeg je er 1tje bij of wissel je er 1tje om. Wat je ook doet, zorg goed voor jezelf en zoals tip 8 al zei: ook voor anderen.

Liefs,

Janneke