6 oorzaken voor een leaky gut!

Op een lek waterbed ga je toch ook niet liggen?

Als jouw waterbed lek is, ga je dan in dat bed liggen? Nee, want je ligt dan op de planken en het is zeiknat. Wat doe je? Je gaat een ander, nieuw bed regelen. Toch?

En snel ook, want je wilt wel goed slapen.

En wat nou als je douche lekt en voor een grote lekkage zorgt. Niet alleen bij jou, maar je onderburen zijn ook de dupe. Wat doe je dan? Juist, je belt je helemaal suf naar de eerste de beste loodgieter die het probleem kan oplossen!

Twee hele logische acties en voorbeelden zou je zeggen.

Als jouw darmen lekken… Hoe snel onderneem jij dan actie om het probleem te fixen?

Soms duurt dat jaren! Het is eerder regel dan uitzondering dat mensen mij bellen en zeggen ja, ik loop al jaren met deze klachten rond.

‘Waarom heb je er zolang mee doorgelopen?’ denk ik dan. Maar ik ben net zo goed heel blij dat ze mij hebben gevonden en dat ik ze kan helpen.

En geloof mij, dat is soms echt niet zo makkelijk, zeker omdat er al jaren schade is gemaakt.

Even een side note: wat ik dan zo grappig vind is, is dat mijn klanten dan soms echt binnen 2 weken verwachten beter te zijn (gebeurt gelukkig ook wel, echt. Zo mooi omdat te zien!).

Maar helaas gebeurt dat niet altijd. En dan denk ik echt: je loopt er al 8 jaar mee en verwacht dan in 2 weken dat alles is opgelost.

Helaas werkt dat niet zo. 😢 (en soms dus wel 🥳).

Ik hou van doelgericht werken: ik wil gewoon weten wát er precies van binnen bij mijn klanten aan de hand is voordat ik het lek kan gaan repareren. (Anders ben je een beetje aan het gokken en gissen waar het lek zit.) Dat doe ik door een ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren. Dat is dan ook natuurlijk stap 1 om te zien hoe we jouw lek kunnen dichten.

Als we dan een idee krijgen waar het lek zit, dan gaan we aan de slag om zo veel mogelijk lekkage te fixen. 

  1. Dat doen we dan eerst door rust te brengen in je darmen, door je darmen alleen maar eten te geven die ze lekker vinden.
  2. Stel dat er ziekmakende beesten in je darmen zitten, dan knuppelen we deze even je darmen uit.
  3. Daarna gaan we je lekkage repareren.
  4. Er was ook iets met darmflora en probiotica. Die zetten we ook in, zodat je darmen hulp krijgen om je voedsel te verteren en je gaten de dichten.

Simpel toch!!! Ja, gelukkig kan het ook simpel zijn (soms moet je wel geduld hebben 🙈).

Nog één side note: er lopen echt hele simpel te fixen darmen rond, echter ontvang ik ook vaak mensen met darmen waar mijn hoofd van gaat kraken. Dat zelfs het lab mij belt en vraagt: ‘Janneke, gaat het? Waar trek jij je klanten vandaan? Deze uitslagen zien we bijna nooit en jij hebt er drie in 1 week’. 😬

I know! En dan zet ik samen met mijn klant de schouders eronder en gaan we ervoor om het lek bovenwater te krijgen en het te dichten. Doen we gewoon. Ik geef niet op! 🥰

Oke, geen side notes meer, ik kom nu echt To The Point, beloofd.

In mijn vorige mailtjes heb ik je verteld over hoe je lichaam in elkaar zit met al die cellen bij elkaar geplakt en hoe een darm kan lekken en ook hoe je dit met goede vetten kan oplossen.

Nou weet ik gelukkig aardig wat van die darmen en hoe we dit kunnen fixen. Zo ook van het darm probleem Lekkende darm/Leaky gut/Hyperpermeabele darm. Ja, hij heeft vele namen en waarschijnlijk heb je er wel eens over gehoord.

De klachten ken je misschien of je ervaart ze zelf:  

🪣 Spijsverteringsklachten (boeren, diarree, obstipatie)
🪣 Warrig in het hoofd, wattig gevoel
🪣Hoofdpijn
🪣 Huidproblemen: acné, eczeem, psoriasis
🪣 Depressies
🪣 Lage weerstand
🪣 Gewrichtsklachten

Vaak is de leaky gut niet de oorzaak van het probleem.
Je weet eigenlijk nooit echt wat het kip en ei verhaal is. Want is jouw darm lek geworden voor ontsteking of is de ontsteking ontstaan door een voedselallergie en heeft dát je darmen lek gemaakt. Pfff ingewikkeld hé en wat een leuk vak heb ik ook hé ;-)!

Een aantal oorzaken kunnen zijn:

🪲 Ziekmakers in je darmen zoals virussen en bacteriën, maar ook schimmels
🪲 Slechte afweer van je slijmvliezen in je darmen
🪲 Voedsel allergieën en/of intoleranties
🪲Verkeerde voeding zoals te veel suikers, verkeerde vetten, koffie en alcohol
🪲 Stress
🪲Medicatie gebruik

Nu je dit gegeven weet en je denkt ‘Uhhmmm JUP, grote kans dat mijn Darmen LEKKEN’, wat ga je dan doen? Je darmen door laten lekken of meedoen met het loodgieters programma? 🤣

Want op 21 april gaat dat programma van start en wel om 20:00. Hé, is dat eens handig, kan je gewoon je darmen fixen na het werk 😉

Via deze link kan je alle informatie vinden hoe wij samen jouw darmen gaan fixen.

Tot de 21ste… Want kan jij het je nog veroorloven om met lekkende darmen rond te lopen?

Groetjes, Janneke

We starten op 21 april om 20 uur! Ben je erbij?

Lijkt mij super gezellig.

Groetjes,

Janneke

Leaky gut traject