6 kleine signalen die aangeven dat jouw darmen niet in balans zijn. 

6 kleine signalen die aangeven dat jouw darmen niet in balans zijn. 

Herken de volgende 6 signalen: 

  1. Nogal voor de handliggend: je hebt maag en darmklachten. 

Deze hoef ik denk ik niet heel erg uit te leggen, maar heb je één van de volgende klachten, tja dan weet je zeker dat je darmen niet in balans zijn.

Vloeibare ontlasting, krampen in de darmen en maag, maagpijn en maagzuur, opgeblazen gevoel/buik, buikpijn, obstipatie, diarree aanvallen, vol gevoel, veel gasvorming, geen goede ontlasting (elke keer anders en meestal moeilijk naar de wc), moe na het poepen en soms bloed in of na de ontlasting, geen optimale vertering, lichte tot zware buikpijn.

  1. Vaak ziek/lage weerstand. 

Wist je dat 80% van onze weerstand uit onze darmen komt? Gaaf hé. Maar ja, als jouw darmen uit balans zijn en niet helemaal goed functioneren, dan kunnen ze je ook niet goed beschermen tegen indringers zoals virussen en bacteriën. En dan wordt je dus sneller ziek.

  1. Pijn in je gewrichten, vaak gaat dit gepaard met lage rugpijn.

Je zou denken wat hebben je gewrichten nou in hemelsnaam te maken met je darmen.

Gewrichtspijnen en reumatische klachten komen vaak voort uit ontstekingen en overload aan gifstoffen in je lichaam.

Reumatische klachten worden vaak ook geassocieerd met auto-immuun aandoeningen zoals coeliakie (glutenintolerantie) en inflammatoire darmziektes zoals de ziekte van Crohn.

Zoals ik net al zei komt 80% van onze afweer vanuit de darmen. Deze afweer wordt voornamelijk gemaakt door onze mooie darmbewoners: ons microbioom, ook wel darmflora genoemd.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met reumatische klachten beschikken over een kleiner en minder divers microbioom.

Dus minder microbioom = vermindering afweer = pathogenen (ziekmakers) kunnen het lichaam in = verlaging van afweer = kans op ontstekingen = gevolg pijn in buik en lichaam

Simpel toch?

  1. Moe, vermoeid, futloos, slaapproblemen, veel slaap nodig.

Dit heeft zoveel redenen, maar ik  zal het simpel houden.

Als iets in je lichaam niet goed functioneert dan kost het je lichaam ontzettend veel energie om dat te herstellen. Dus pijn kost energie = maakt jou moe.

Daarnaast worden bij een verstoord microbioom jouw neurotransmitters niet goed aangemaakt in je darmen. Deze worden tussen de 50% tot 80% in je darmen aangemaakt.

Tryptofaan wordt in je darmen aangemaakt, zij zorgen ervoor dat serotonine wordt aangemaakt en serotonine zorgt ervoor dat melatonine wordt aangemaakt. Dus als het al misgaat met de aanmaak van tryptofaan in je darmen, tja, dan is er geen slaap.

Dus poep goed = slaap goed.

Kun je niet goed doorslapen? Dan heb je een probleem met de aanmaak van 5-htp (nooit slikken als je aan een vorm van antidepressiva zit!)

  1. Onrustig, gestrest, down, depressief of snel overprikkeld.

Zoals ik al zei bij punt 4: bij een verstoord microbioom worden neurotransmitters niet goed aangemaakt in je darmen. Om je happy te voelen heb je ook bepaalde neurotransmitters nodig. Dus werkt die aanmaak niet goed, dan krijg je ook een disbalans in de happy neurotransmitters serotonine, noradrenaline en dopamine.

  1. Gevoeligheid voor voeding. 

Deze lijkt mij ook wel logisch. Als jij iets eet en hier direct maag-darmklachten van krijgt (ook obstipatie hoort hierbij). Dan weet je dat er iets niet goed zit in je darmen. Dat er een disbalans is. Gevoeligheid voor voeding, een intolerantie en een allergie wekt eigenlijk dezelfde reactie op als wanneer er een pathogeen je darmen binnenloopt. Jouw darmafweer reageert op de voeding alsof het gif of een pathogeen is. Dus hij start een aanval op iets goeds en geeft daarboven aan de eigenaar door d.m.v. pijn en overlast in je spijsvertering dat je dit NOOOOOIT meer moet eten, want het is iets heel slechts.

Dit zijn toch wel de 6 belangrijkste signalen voor vaak wel een groter probleem. Het kan tot zoveel ongemakken leidden dat je vaak niet eens doorhebt dat het je dagelijkse leven belemmert. Want moe en futloos zijn of een winterdip hebben vinden we normaal. Maar hoe zou het zijn als je dat niet had?

Hoe pak je deze problemen aan?

Je gaat je darmen herstellen met de bewezen darmherstel 4 stappen formule:

    • Stap 1. Is rust brengen in je spijsvertering en je lichaam reinigen. Om hem zo klaar te maken voor de veranderingen die wij willen hebben. Dit doen we d.m.v. voeding.
    • Stap 2. Zijn eventuele ziekmakers uit je lichaam gooien. Denk daarbij aan schimmels, parasieten en bacteriën zoals een Candida schimmel of een helicobacter in je maag.
    • Stap 3. De oh zo belangrijke darmslijmvliezen herstellen, je darmslijmvliezen zijn van groot belang voor je darmafweer en je algehele immuunsysteem. Want we willen geen ziekmakers meer terug krijgen in je darmen.
    • Stap 4. Is de gehele darmflora weer herstellen met de welbekende probiotica.

Start dit jaar nog je darmherstel traject bij mij en je profiteert nog van de vergoeding voor alternatieve geneeskunde voor orthomoleculaire therapie uit je aanvullende verzekering. Deze gaat hoogstwaarschijnlijk volgend jaar uit je zorgpakket.

Vraag vandaag nog je gratis consult aan en we starten in 2022 zodat jij fluitend 2023 ingaat.

Boek hem hier 👇

https://www.gezondbegin.nu/gratis-sessie/

Lieve heerlijke gezonde darm groetjes,

 

Janneke

 

👇Blog hoe zat het ook al weer met die neurotransmitters.

https://www.gezondbegin.nu/darmen-en-vrolijkheid/