5 tips om je verstopping te stoppen

Lucht een fijne poepsessie jou ook zo op of juist helemaal niet?
Kun je jouw wc beter ombouwen tot voorraadkast omdat je er maar heeeel weinig tijd doorbrengt of ligt hij vol met magazines en boekjes omdat je er juist uuuuren zit?

Voor mij is het de fijnste gebeurtenis van de dag, elke dag even een goeie nummer twee in de pot dumpen 🤪 Het lucht lekker op, ik denk dan ‘zo, die sh*t ben ik weer kwijt!’ en ik kan weer licht en energiek verder met mijn dag.

Helaas heeft 10% tot 20% van de Nederlandse bevolking last van verstoppingen. Je kent het vast wel, misschien van als je op vakantie gaat. Maar er is ook een selecte groep in Nederland die hier helaas dagelijks last van heeft. En dat is niet cool.

Verstopping is zoiets als… Je wilt wel… En je gaat ook… je wacht… en wacht…. maar er komt niets… Het duurt voor je gevoel eeuwen of je moet met veel kracht persen en dat lukt eigenlijk alleen maar als je middeltjes en trucjes gebruikt. Als het uiteindelijk is gelukt voelt het nog steeds aan alsof je niet naar de wc bent geweest, of het doet zelfs pijn, maar opgelucht ben je zeker niet.

Het belemmert je dag, je week, je dagelijkse leven. Je ontlasting komt minder vaak dan drie keer per week, je poep is vaak heel hard, het komt er vaak uit als kleine keuteltjes. Je hebt pijn tijdens het poepen, je hebt dagelijks buikpijn… Om moedeloos van te worden, toch?

Bij de meeste mensen functioneert de uitwisseling van stoffen (je spijsvertering en je stofwisseling) gewoon nog naar behoren. Alleen in het laatste deel van je darmen gaat er iets mis in de communicatie. Een soort man vrouw verhaal: ‘Vrouw: Zet jij de vuilnis buiten? Man: ‘Oh, moeten de kinderen naar buiten!’ Je darmen zijn het niet met elkaar eens of die ontlasting er nu uit moet of juist niet.

Heb jij last van verstopping?? een goede graadmeter is eigenlijk niet hoe vaak je moet poepen, maar hoe moeilijk het is óm te poepen. Natuurlijk kan er veel aan de hand zijn in jouw darmen. Ik heb een paar simpele tips voor je om je darmen op de juiste wijze aan het werk te zetten en die je al een beetje op weg kunnen helpen naar een minder vervelend toiletbezoek:

  1. Eet voedingsvezels: verkrijgbaar in zakjes/potjes/pillen, maar gewoon ook in overvloed aanwezig in groenten. Eet maar eens elke dag een hele broccoli en dan moet jij eens kijken hoe snel je op de wc zit. Mijn advies is om tussen de vijf ons en een kilo groenten per dag te eten, het best verspreid over de dag.
  2. Drink voldoende om de ontlasting zachter te maken. Denk daarbij aan ongeveer anderhalve liter water per dag.
  3. Dwing jezelf nergens toe, want je zit nou ook weer niet op een tros aambeien te wachten. Als je moet dan moet je ook echt gaan en NIET WACHTEN! Hoef je niet, ga dan niet zitten persen maar wacht tot de aandrang vanzelf komt.
  4. Probeer eens te starten met een goeie kombucha. Zie hiervoor mijn kombucha post.
  5. Swingen op de wc! 😁 Zet je voeten op een poepkrukje en swing jezelf langzaam naar voren en naar achteren en als ik zeg naar voren, dan bedoel ik ook echt helemaal naar voren. Dus zoiets als het liedje ‘hoofd, schouders, knie en teen’ – op je wc. En bij hoofd ga je helemaal naar achteren tegen de muur aan.

Bezorgen jouw wc bezoekjes je ook opluchting? Of alleen maar kopzorgen…?

Met vriendelijke darmflora groetjes,

Janneke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!