Knorrende maag zijn je darmen

Ik vind het lichaam zo wonderlijk en fascinerend hé, jij ook?

En… ik leer nog steeds elke dag bij.

Ik heb het met jou natuurlijk al vaak gehad over voeding, gezond worden en hoe onze spijsvertering er uit ziet.

En misschien heb je ergens al gehoord dat ik bezig ben met het schrijven van een boek! Dat is iets wat ik echt mega gaaf vind om te doen.

In het boek schrijf ik uitgebreid over de spijsvertering, zoals hoe het eruit ziet, wat het doet en natuurlijk hoe je zelf je problemen kan oplossen.

Graag deel ik in deze blog alvast een klein gedeelte met je!

“Onze spijsvertering begint bij de mond, naar de maag toe, door de dunne darm en dikke darm naar de uitgang toe.

Maar wát gebeurt er nou eigenlijk allemaal in die dunne darm?

Dat is zo ontzettend veel! Maar ik ga mijn best doen om het zo kort mogelijk voor je op te schrijven.

Onze dunne darm bestaat uit de 12 vingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm.

Onze dunne darm is zeer belangrijk voor onze spijsvertering. Hij wordt ook wel de belangrijkste spijsvertering verwerker genoemd.

Want in onze dunne darm vindt eigenlijk de meeste voedselopname plaats. In de dunne darm worden er nog heel veel spijsverteringssappen aan onze voedselbrij toegevoegd. Dit gebeurt via een buisje binnenin de dunne darm en staat in verbinding met de pancreas en de galblaas. Het voedsel wordt in de dunne darm door elkaar gekneed en uit elkaar getrokken: samen met al je verteringssappen van je speeksel uit je mond, je maagsappen en de spijsverteringssappen uit je gal en pancreas.

Afleveren op de juiste plek: de bruikbare stoffen

In dit proces worden alle bruikbare stoffen voor je lichaam opgenomen via je darmwand, naar je bloedbaan toe. Zij leveren de stoffen af op de plekken die het nodig hebben.

De vet-oplosbare vitamines ADEK worden via de dunne darm opgenomen. Vitamine BC worden pas bij de dikke darm opgenomen door het lichaam.

Darmvlokjes: wat doen ze veel!

In je darmen heb je overal darmvlokjes zitten met daarop villi en microvilli. Je kunt het je als volgt voorstellen: hele kleine vingers met daarop onhaalbaar veel kleine haartjes.

Deze darmvlokken met zijn haartjes, beschermen je niet enkel tegen virussen, bacteriën en toxische stoffen, waarbij ze alle voedingstoffen controleren die naar je bloedbaan willen om te checken of deze er ook wel echt naar toe mogen. Daarnaast helpen ze je dus ook in je dunne darm om nog eens het voedsel te vermalen én door hun beweging (van boven naar beneden) helpen ze je dunne darm om het voedsel zo snel mogelijk naar de uitgang te transporteren.

Grappig hé! Het is alsof je darmvlokken net zoals zeewier in de zee mee dansen met de golven, alleen vervoeren ze je voedsel brei door je dunne darm heen.

Je dunne darm houdt van schoon

Je dunne darm wil eigenlijk dat het eten er zo snel mogelijk doorheen gaat, want hij houd van schoon: alsof hij een beetje smetvrees heeft!

Nadat de grote voedselbrei uit je dunne darm is, begint hij al aan de grote schoonmaak. Je maag zet de klep open naar de dunne darm toe en kiept de hele maag leeg (met uitzondering van de maagsappen), zoals van onverteerde voedselresten. Je dunne darm veegt dus je hele dunne darm leeg richting de dikke darm. De dikke darm mag het van daar verder uitzoeken met de grote onverteerde stukken.

Deze schoonmaak is super belangrijk zodat de dunne darm optimaal kan functioneren voor de volgende gang. Als hij niet volledig schoongemaakt is, dan kan hij zijn werk bij de volgende maal niet goed uitvoeren.

Als je weer gaat eten stopt de schoonmaak! Dus wacht met eten tot ná de schoonmaak.

Ken je dat, dat je maag knort?

Ken je dat geluid dat je denkt dat je honger hebt omdat je je maag hoort knorren? Dát is je dunne darm aan de schoonmaak! Het is niet een teken van honger, maar van een drukke schoonmaak. Ben benieuwd of je dat al wistAls het geluid en gevoel weg is kan je dus weer gaan eten en worden al je voedingstoffen weer zo goed mogelijk opgenomen!

Interessant hoe het allemaal werkt in die dunne darm he! Ik heb mijn best gedaan het zo kort én duidelijk mogelijk te beschrijven, maar hoor graag je vragen als je die hebt!

Nog een leuke tip: ga vandaag en morgen eens goed luisteren naar je dunne darm! Voel en hoor jij je darmen schoonmaken?

Met lieve darmflora groetjes,

Janneke

Darm weetje!

We hebben een darmoppervlakte van ongeveer 400m2 en we poepen in ons leven zo’n 6000-7000 kilo!!!

Foto en tekening: Janneke de Boer – Tekst: Janneke de Boer – Corrector: Maaike de Boer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!