10 Redenen waarom haver zo goed en gezond voor je is

Haver… Wat is het? Wat doet het? Waarom heeft iedereen het erover? Ik geef je 10 redenen (en wat meer) waarom jij na het lezen van dit verhaal haver gaat eten. 

“Tja, waarom mag haver wel en tarwe niet Janneke?” “Omdat ik het zeg ;-)”

Haver heeft zo veel meer voordelen dan gewone tarwe. Dus soms moet je iets gewoon van mij en andere therapeuten aannemen, maar we zouden geen mensen zijn als we toch niet willen weten waarom iets is.

 GEZOND OMDAT HET VEZELRIJK IS

Omdat ik deze vraag zo vaak krijg ga ik er nu toch maar eens iets over schrijven.

Persoonlijk wordt ik gewoon heel erg blij van haver, ik voel mij er goed bij, krijg er energie van en ik vind het gewoon de aller-lekkerste graansoort omdat het van nature ook zoet is.

 

HOE?

Het is zo veelzijdig, je kan er letterlijk van alles mee maken en mee doen. Je kan er pap van maken, maar ook muffins, muesli, ontbijtrepen, koekjes en pannenkoeken, je kan het door je smoothie doen.

Heel veelzijdig dus.

Let op! Je hebt er heel veel soorten van en er zit qua voedingswaarde eigenlijk niet heel erg veel verschil in, leuk hé! Maar in de keuken merk je het verschil wel een beetje.

1)     Havermout: is het beste om alleen te gebruiken om warme pap mee te maken. Het is heel erg dun en is dus in een paar minuten gaar. Maar laat je het weken, dan wordt het veel te nat. Niet lekker dus.

2)     Extra dikke gerolde haver: deze moet je héél lang koken en er moet heel veel vocht bij. Niet echt handig dus.

3)     BESTE! Gewone HAVERVLOKKEN

 

WEETJE:

Nog een leuk weetje over haver is dat haver een zeer oude graansoort is die we waarschijnlijk al zo’n 30.000 jaar geleden aten. Daarom geeft het logischerwijs minder allergieën en intoleranties dan veel moderne granen zoals tarwe.

LET OP! Haver is wel flink verzurend en kan bij overmaat de zuur-base-balans verstoren. Combineer het daarom altijd met volop groenten.

 Haver is voedzaam

 10 Redenen waarom haver

zo goed voor je is;

1)     Het is in BALANS

En balans dat is iets waar ik zo van hou, ik denk dat je dit langzamerhand wel door hebt. Alles moet in balans zijn op je bord, als er dan een product is dat alles al in zich heeft, dan hou ik daar zielsveel van. Dus ook haver, het is namelijk een goede bron van vezels, de goede koolhydraten, bomvol eiwitten en goede vetten. Haver heeft dit het meeste in zich van alle graansoorten. Daarnaast zit het vol met vitaminen en mineralen zoals: mangaan, fosfor, magnesium, koper, ijzer, zink, foliumzuur, B1, B5 en een beetje calcium, kalium, B6 en B3

2)     Rijk aan antioxidanten

Het bijzondere aan haver is dat het de antioxidant avenanthramide bevat wat heel erg bevorderend is voor het verlagen van je bloeddruk.

3)     Betaglucanen

Betaglucanen zijn complexe vezels uit de celwand van haver, gerst en medicinale paddenstoelen. In haver zit dit stofje heel erg veel. Dit is een oplosbare vezel die gedeeltelijk oplost in water, wat gunstig is voor je darmen want het vormt een dikke, geleiachtige oplossing wat heel veel voordelen geeft. Zoals het verlagen van het cholesterol niveau, de bloedsuikerspiegel en het bevordert de goede darmbacteriën1) 2) 3) 4) 

4)     Goed bij stress en ziektes

Betaglucanen activeren witte bloedcellen die vervolgens virussen, bacteriën, parasieten en schimmels uit de weg te ruimen. Zij zorgen er ook voor dat onze darmwand intact blijft. Bijv. bij langdurige stress in- of uitwendig, stress kan heel erg je darmwand aantasten. Denk bij inwendige stress aan langdurige diarree of obstipatie, ontstekingen, ziektes, hormoonproblemen etc. En uitwendige stress??

5)     Afvallen

Haver bevat heel veel vezels en dat betekent dat het heel erg goed vult. Je kan er uren lang op teren zonder dat je dips of pieken krijgt in je bloedsuikerspiegel. Dat betekend dat je minder last hebt van een honger gevoel. Hierdoor ga je automatische minder eten wat afvallen als gevolg geeft.

6)     Makkelijker en mooier poepen

Wattuh?! Ja, ik ga het toch weer even over poep hebben.
Veel mensen hebben last van hun stoelgang, ze poepen of te veel, te dun, te weinig of te moeilijk. Door de vezels en tarwezemelen in haver heeft dit een efficiënte werking op de spijsvertering, vooral bij mensen die last hebben van obstipatie. De vezels stimuleren de darmperistaltiek waardoor je makkelijker en mooier gaat poepen.

7)     Houd de bloedsuikerspiegel in balans

De oplosbare vezel betaglucaan in haver  kan er voor zorgen dat de insulinegevoeligheid toeneemt en de bloedsuikerspiegel verlaagd. Dit betekent dat de suikers minder snel in de bloedbaan worden opgenomen.

= Je bloedsuikerspiegel blijft in balans à wat meer energie betekent. Het geeft je dus urenlang meer energie. Daarom is haver ook super om te eten als ontbijt want dan geeft het je de hele ochtend energie. 6) 

8)     Cholesterol & LDL-Cholesterol verlagend

Uit vele studies blijkt dat de betaglucaanvezels in haver effect hebben op het verlagen van zowel de totale cholesterolwaarde als LDL-Cholestelrol. 1)  5) 

9)     Gluten-vrij

Er komen altijd veel vragen naar mij toe of haver nu wel of niet glutenvrij is. Ja en Nee. Haver op zichzelf is glutenvrij. Echter wordt het vaak verwerkt (verpakt) in fabrieken waar ook producten met gluten worden verpakt. Waardoor de haver niet glutenvrij meer is in verband met sporen. Is dit een RAMP? Nee, je kan prima de haver eten zolang je niet extreem allergisch bent voor gluten. Als je coeliakie hebt dan raad ik je aan om glutenvrije haver te kopen. In elk ander geval kun je prima de gewone kopen, voordeel is dat die ook veel goedkoper is.

10) Het geeft je heel veel energie

Daar hoef ik niet heel veel meer aan toe te voegen toch?

 

 HET IS GEZOND OMDAT: VEEL VEZELS, GEEFT JE VEEL ENERGIE, GOED VOOR JE DARMEN EN goed voor JE GEZONDHEID.

 Daarbij is HET HEERLIJK GOEDKOOP 😉

 

Recepten;

Zoals ik al zei kan je heel veel dingen maken met haver. Ik zal je twee van mijn meest simpele recepten geven en zelfs op deze drie kan je al weer 100 variaties maken.

Mijn haver heb ik gekregen van De Notenlear, die mij heerlijke producten heeft toegestuurd die ik mag proeven  https://denotenlaer.nl/

Mijn favoriete ontbijt recept;

 1.  Alles door elkaar roeren en één nachtje in de koelkast zetten.
 2. En nu kan je echt helemaal los gaan.
 3.  Als je het simpel wilt houden (wat ik zelf vaak doe):
 4. Doe er dan een appeltje bij en wat ahornsiroop en je ontbijt is klaar.

Variaties:

 • Limoensap
 • Bosbossen
 • Bramen
 • Ananas
 • Banaan 
 • Of welk fruit dan ook
 • Noten en zaden
 • Honing
 • Amandelpasta
 • Groenten erbij doen zoals geraspte courgette, bietjes, wortel etc.

 Recept 2:

 • 70 gram haver
 • 100 ml water
 • 1 el gebroken lijnzaad of chiazaad
 1. Laat dit een nacht laten wellen
 2. Schepje roggemeel erbij
 3. Wat geiten melk of plantaardige melk zoals amandelmelk of havermelk
 4. Even opkoken (niet te lang, even aan de kook brengen is genoeg)

 Ook dan kun je het weer op smaak brengen en toppen met wat je wil.

Je kan er ook nog plantaardige yoghurt of geiten yoghurt aan toevoegen.

 Dus ik zeg ga los met haver en laat mij weten wat je ervan maakt.

Recept 3:

 • 1 banaan
 • 1 el chiazaad, lijnzaad of hennepzaad (of gemixt)
 • 1 el cacaonibs
 • 1/2 cup (geen idee hoeveel gram dat is, mss ook 70 gr aanhouden)
 • 1 cup water of plantaardige melk
 • 1 hand bevroren frambozen of bosvruchten
 • 1 tl kaneel (of meer)
 • optioneel 1 tl vanille extract
 1. Banaan prakken
 2. De rest van de ingrediënten door elkaar mengen. 
 3. In een bakje en meenemen voor de lunch, of de avond van tevoren om het als eerste op je werk te eten (handig wanneer je ’s ochtends echt nog geen honger hebt).
 4. Of in een pannetje en opwarmen en dan nog toppen met wat kokosschaafsel 

En nu genieten van je haver Gezonde groetjes,

Janneke de Boer